"La Bohéme" Etsning av Nissan Engel, signerad. 33x45 cm. - Galleri Scandinavia
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna

"La Bohéme" Etsning av Nissan Engel, signerad. 33x45 cm.

  • 5 000 SEK

Såld

Dela
Artikelnummer: 847

Nissan Engel

(Frankrike-Israel, 1931-2016)

Etsning, "La Bohéme"

Signerad och markerad E.A

Storlek: 33x45 cm

Bildstorlek 23x34 cm

Oramat. 

-----------------

Nissan Engel föddes 1931 i Haifa Israel. Han studerade vid Beaux-Arts Bezalei i Jerusalem åren 1952-56. Engel har sedan åttiotalets början arbetat med grafik collage och måleri. Musik är ett stort intresse för Engel.  Att sammanföra bild och musik är en central del av Engels konstnärliga arbete.  Engel använder sig gärna av är operan eller symfoniernas uttryck i sin konst. Operan kan framstå som den bästa jämförelsen eftersom, scenografin där ger ett visuellt komplement till musiken. Han stänger in sig i ett rum utan fönster och sitter och lyssnar på musiken i timmar.  "I mitt rum skapar jag helt utan att någon eller något stör, säger han."


När musiken först gjorde sitt inträde i Engels konst var det i form av fragment ur notblad som tog plats i collagen.Vid denna tid, säger Engel, handlade det om rent visuell attraktion hos noterna. Men senare kom han att se dem som medel till att skapa visuell musik. Han har gått så långt som att översätta vissa bestämda musikstycken till bild. I de verk som har denna ambition finns alltid ett avsnitt av den översatta musiken med i bilden i form av ett autentiskt notavsnitt. Detta fungerar som tydlig referens till musikverket ifråga.
 

Ytterst sett är målet för Engel att uppnå harmoni. Att få balans mellan "... de högre och lägre delar, vilka utgör grunden för den totala stillheten."
Just balansen mellan högt och lågt framträder ofta på ett påtagligt sätt i Engels verk. Han delar ofta verken (oftast stående format) i två fält ett övre och ett undre. De två fälten står i ett komplementärt förhållande till varandra. Det nedre fältet är oftast mörkare än det övre, tyngre etc.


Dessa fält kunde ses som representerade den fysiska världen respektive den himmelska. Engel föredrar dock en mer metaforisk utläsning; det övre fältet kan stå för säger han: "... fantasi, överraskningar drömmar ambitioner - allting vi skulle kunna skapa med vårt själsliga intellekt som motsatts till vår själsliga uppfattningsförmåga."


Nissan Engel är en stor internationellt erkänd konstnär som medverkat i internationella salonger och representerad i flera privata och offentliga samlingar, se nedan litet urval:

 

Grand Prix International de Peinture, Cannes
Jeune peinture, Paris
Grands et jeunes d'aujourd'hui, des Beaux-Arts, Paris
Albright-Knox Museum, Buffalo, New York
Bridgeston Museum, Tokyo
The Detroit Institute of Arts, Detroit, Michigan
Elf Atochem Corporation, Paris
Fresno Art Museum, Fresno, California
The Jewish Museum, New York City
Muscarelle Museum of Art, Williamsburg, Virginia
Neuberger Museum of Art, State University of New York at Purchase
Schlumberger Foundation, Paris
Weizman Institute, Rehovot, Israel