"Erotisk komposition" Etsning av Ulf Rahmberg. 38x52 cm - Galleri Scandinavia
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna

"Erotisk komposition" Etsning av Ulf Rahmberg. 38x52 cm

  • 1 200 SEK

Såld

Dela
Artikelnummer: 921

Ulf Rahmberg 

KONSTNÄR: Ulf Rahmberg 

Svensk konstnär (1935-)

Titel: "Erotisk komposition"

Medium: Etsning (Svartvit)

Motiv: Surrealistisk komposition med figurer, kön, långben. 

Signerad: Ja

Nummer: 25/79

Skick:  Utmärkt

Ramad storlek: 38x52 cm

Bildstorlek: 22x35 cm 

----------------------------------------

ULF RAHMBERG
Ulf Rahmberg föddes 1935 i Borås. Åren 1952-57 studerade han dekorativ konst vid Högre konstindustriella skolan (idag Konstfack) och senare mellan 1962–67 på Konsthögskolan i Stockholm. Rahmbergs konst hämtar inspiration från äldre mästare så som Giuseppe Arcimboldo, Pieter Brueghel och Hieronymus Bosch. De ofta groteska verken är oerhört detaljrika med surrealistiska drag. I hans bilder, som ofta är samhällskritiska, skildras människan, teknologi, kapitalism, våld och förtryck. Sexualiteten och obsceniteten kopplas samman med makten och förtrycket i en glödande kolorit.

År 1966 ställde Rahmberg ut på det välrenommerade galleriet Galerie Burén i Stockholm. Katalogtexten skrevs av Ilmar Laaban, nedan följer ett utdrag ur texten: ”Ulf Rahmberg arbetar lugnt och tåligt. Hans syner har skäl att värka fram tungt och långsamt. Om en figurativ ja, nästan illusionistisk konst har ett särskilt ärende just till oss i dag, sa är det denna. Dess bildvärld rör vid något av vår tids djupast nedgrävda, dunklast molande konfliktnatur”.

Rahmberg var en av drivkrafterna bakom tidningen PUSS tillsammans med sina yngre kollegor Lars Hillersberg, Karin Frostenson, Carl-Johan De Geer, Marie-Louise Ekman och Lena Svedberg som grundades 1968 och utkom totalt med 24 nummer, det sista 1974. PUSS engagerade sig i miljö- och lokalpolitik och använde satir i med varierade uttryck.

Rahmberg är bland annat representerad vid Moderna museet i Stockholm, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Malmö museum, Sundsvalls museum och Faluns museum. År 2012 gjordes en stor retrospektiv av Rahmberg på Borås konstmuseum, "Lustarnas trädgård och civilisationens nedräkning" där flertalet av verken i denna samling fanns representerade.