"Tiger" färglitografi av Madeleine Pyk. 43,5x51 cm
- 5,336.37 NOK
Såld
Madeleine Pyk
(Sverige.1934- )
"Tiger"
Färglitografi, signerad och numrerad 142/250
Ramstorlek: 43,5x51 cm
Bildstorlek: 20,5x26 cm
Inramat.
-----------------
Madeleine Pyk är bildkonstnär och författare född i Stockholm 1934. Hon målar i en naivistisk stil och använder ofta starka färger. Hennes motivkrets inbegrips av landskap, stilleben och porträtt. Hon har studerat vid Konstfack och Konstakademien, finns representerad på Moderna Museet, Stockholms Stads samlingar och Norrköpings Museum. I Pyks motiv finns en stark längtan efter det idylliska. Hon skildrar heta sommarbilder och isande vintervyer. Hon fångar katter och tigrars väsen, färgar trädgårdar med glädje och fyller Stockholm med ottomanska och franska influenser.
Adamis konst vimlar av figurer från de stora litteraturverken: en ung prins Hamlet som är upptagen av dystra självmordstankar utanför Kronborgs slott i Helsingör, och den magre och grusade riddaren Don Quijote med sin trogna följeslagare Sancho Panza.
Erotiska motiv har varit ett ständigt tema genom hela Adamis produktion: kvinnor och älskande par i sina mest intima stunder, fångade i mytiskt mättade nyanser, i suggestiva djupröda och en myriad av nyanser av blått. Valerio Adami föddes i Bologna 1935 och utvecklade tidigt ett intresse för att teckna och måla. 1951, bara 16 år gammal, antogs han till Accademia di Brera i Milano, där han studerade och målade fram till 1954. Han gjorde sin första resa till Paris 1955 och hade redan vid 20 års ålder haft möjlighet att träffa målarna Roberto Matta och Wilfredo Lam, som inspirerade honom och uppmuntrade honom att utveckla sina talanger. Sedan hans första enmansutställning i Milano 1959 har Adami haft många utställningar runt om i världen, och idag hänger hans verk på många museer för modern konst såväl som i privata samlingar. 1985 var han föremål för en fullskalig retrospektiv på Musée National d’Art Moderne vid Centre Pompidou i Paris, där ett representativt urval av hans produktion visades. 1989, för att fira tvåhundraårsdagen av den franska revolutionen, fick han i uppdrag att producera en monumental väggmålning för Théàtre du Châtelet i Paris.
Många författare har skrivit om Adamis konst, bland dem Octavio Paz, Italo Calvino och Carlos Fuentes.